Fins aquí tot clar, si? Però … per què ho de Ciutat Amable? i què vol dir?
El concepte de Ciutat Amable és el resultat d’una reflexió col·lectiva que surt a partir de la ICE Ciutat 30. La idea central en la qual s’assenta és que les ciutats i el seu espai públic han d’aproximar el seu disseny a l’escala humana i així fomentar l’empatia, confiança, seguretat, alegria … L’amabilitat és una manera especial de tractar els altres i una actitud per abordar els problemes de manera positiva. En el nostre cas, la problemàtica es tradueix en la necessitat de canviar el paradigma urbà per convertir les nostres ciutats en llocs convivencials, sostenibles, saludables, inclusives …
La Ciutat Amable aposta per invertir les actuals prioritats que tenen els nostres municipis i ciutats en l’ús de l’espai públic. En la seva àmplia majoria les urbs en haver situat al vehicle privat a motor al centre i autèntic privilegiat de la planificació han oblidat la calidesa que comporta l’amabilitat. Una Ciutat Amable té com a autèntic referent a totes les persones (integrant les diferències de gènere, edat, classe, capacitats de mobilitat i resta de diversitats) i les necessitats que aquestes tenen: salut i benestar, accés a béns i serveis, sostenibilitat …
Però això no era un esdeveniment de bicicletes? Sí, és clar, però no només. De la bicicleta partim i la considerem l’eina primordial per al canvi de paradigma que pugua dur a que les nostres ciutats siguen amables. Les característiques de la bicicleta la fan un símbol d’aquesta nova cultura, però, no n’hi ha prou l’esforç des del moviment ciclista, sinó que cal formar xarxa amb molts altres moviments, col·lectius i entitats (veïnals, juvenils, pmr … etc …) i d’aquí l’objectiu i lema del congrés “Cap a la ciutat amable, totes comptem”.